Julkaistu Jätä kommentti

Testiheitto – Vision Merisuola

Kertoman mukaan Vision Merisuola syntyi puolivahingossa, XO-vapasarjan tuotekehitysen sivupolkuna. Ilmeisen onnekas sattuma. Merisuola on ehtinyt kerätä jo yhden kalakauden aikana poikkeuksellisen paljon ylistystä, vaikka markkinointikin on ollut XO-sarjaa hillitympää.

Pohjolan Perhokalastajassa vavan 8-luokkaista versiota on testattu useamman kalamiehen voimin yksi kausi, ja pakko se on myöntää. Merisuola on täysiverinen huippuvapa siinä missä amerikkalaisten vapamerkkien premium-sarjat. Niin sen tietysti pitääkin olla, sillä hintalappukin on vajaa 800 euroa.

8-luokkainen vapa voi kuulostaa meritaimenen kalastukseen tai vaikka streamerin virpomiseen äkkiseltään raskaalta, mutta Merisuolan kohdalla se ei pidä paikkaansa. Kalastuskokemus on lähellä 7-luokkaista vapaa, jossa kuitenkin piilee isomman vavan voimareservi. Vapa soveltuu hyvin pohjolan vesiin monenlaiseen kalastukseen.

Heitto-ominaisuudet vavassa ovat huippuluokkaa. Vaikka vapa on nopeahko, se taipuu tasaisesti ja siimanliikkeisiin on koko ajan välitön tuntuma. Aihion keskiosasta löytyy voimaa, joka suorastaan linkoaa etuheiton matkaan tarkasti ja kauas. Loistavista heitto-ominaisuuksista huolimatta aihio jopa antaa jonkin verran ajoituksen virheitä anteeksi.

Heittäminen ääripituuksille on vaivatonta, eikä käy tuulisenkaan kalapäivän päätteeksi raskaaksi. Vähän kuin olisi kalkkivirralla päikkäripinturia nakkaillut. Testeissä vapa toimi parhaiten pitkäkartioisilla siimoilla. Silloin vaikkapa lohipinturin lennättäminen oli silkkaa nautintoa. Hieman rankemmat klumpit ja lyhyet heittopituudet ovat ehkä vavan Akilleen kantapää, haukivavaksi voisi sopia paremmin luokkaa raskaampi Merisuola. Niin ikään meritaimenen kalastukseen sopivaa siimaa miettiessä kannattaa niitä varulta kokeilla myös aliluokkaisina.

Vavan aihio on hiomaton, minkä periaatteessa jättää valmistusprosessiin hieman enemmän pelivaraa. Ainakin se luo omanlaisensa, työkalumaisen visuaalisen ilmeen. Nimensä mukaisesti Merisuola on suunniteltu suolaisen veden kalastukseen. 8-luokkaisen vavan butin päässä komeilee Bonefish. Niiden kanssa emme vapaa päässeet testaamaan, mutta oletettavasti se kalastaja, joka katselee palmun alta Karibianmeren auringonlaskua Merisuola toisessa, Cuba Libre toisessa kädessä, voi odottaa seuraavan päivän kalastusta levollisin mielin. Välineistä se ei tule jäämään kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *